i love herne bay web logo I-LOVE-HERNE-BAY-TIM SANDERSON-04 I-LOVE-HERNE-BAY-TIM SANDERSON-05

The wavy roof profile will create an inspiring interior to the larger units which could also be hired out as an event / party space.

By stretching the end of the run of huts a large bar & restaurant can be formed with outdoor seating to exploit brilliant views, East and West along the seafront and South onto the public square. Water fountains in the centre of the square will animate the public square and help to cool you down on a hot day. These can be turned off to create more space on the square for events, or illuminated at night to add a bit of drama. Low maintenance planting at the edges of the public space formed from gabions (wire baskets full of stones) to resemble the pebbles on the beach are topped with dark timber to form benches. Seating and structures are set back from the pier edge to allow circulation and space for monster crab fishing.

A timber wave structure covered in tensile fabric creates a protected stage / market venue. Views through the structure will frame the old pier head which will form the backdrop to performances. The old Pier could be wired to act as part of an interactive laser show to correspond with concerts. When not being used as a stage the wave canopy will be a shelter for people to eat or look out to the sea.

I-LOVE-HERNE-BAY-HERNE-BAY-PIER-TIM-SANDERSON-END I-LOVE-HERNE-BAY-HERNE-BAY-PIER-TIM-SANDERSON-ENTR I-LOVE-HERNE-BAY-HERNE-BAY-PIER-TIM-SANDERSON-ENTR I-LOVE-HERNE-BAY-HERNE-BAY-PIER-TIM-SANDERSON-PROM pier-sample-board PLEASE SIGN OUR E-PETITION TO HELP REGENERATE HERNE BAY PIER

Proposed Herne Bay Pier Regeneration Scheme

By architect Tim Sanderson with the Herne Bay Pier Trust, Herne Bay, Kent

The new scheme embraces the existing white retail beach huts to create a new seaside typology with a modern twist. By extending the new proposed retail huts a strong street frontage is created to welcome visitors to the pier. Open to both sides visitors can circulate the pier taking in the sea views and the shops. This approach will really help to open up the entrance to the pier.

Currently there is a fantastic seafood restaurant; Le Petit Poisson adjacent to the pier entrance but the existing curved walls outside create a physical and visual obstruction to the seafront and the pier. If the sea defense walls were moved to the roadside a landscaped buffer from the cars would be created, opening up the entrance space and creating a new landscaped piazza to welcome visitors to both the pier and the restaurant. The piazza would feature a permanent interactive Tardis installation to honour Anthony Coburn, Dr Who writer and the creator of the tardis who lived in Herne Bay.

New pier entrance

New landscaped piazza

The existing huts at the Herne Bay Pier Retail Village are a growing success. The new scheme will keep the same number of units but offer larger spaces with solar panels on the roof, skylights for natural daylighting and glass doors to protect from the wind. By moving the shop huts to the centre, both sides of the pier can be accessed giving improved footfall to shops, excellent views and a better connection with the seafront. Dual aspect shops can be accessed from both sides of the boardwalk – encouraging better circulation and movement around the pier.

 

Retail Huts

New public space

Interiors

Events at the end of the pier

Herne Bay Pier is an important public landmark and a community hub. It's vital that this strong identity is reflected in the choice of materials used on the pier.

Identity

blue

This site show cases my new proposal for Herne Bay Pier, working in association with the Herne Bay Pier Trust we are looking to create the next phase of regenerating the pier. This scheme is a natural evolution of what the Pier Trust have already been developing, activating the site with shops and activities to attract visitors. The successful future regeneration of the pier relies on creating a fun and sympathetic architecture coupled with flexible public space, so that it can adapt to the changing needs of the community.